Odbrani novčanik

12:00

Konferencija za štampu i javna najava događaja

13:00 - 15:00

Sigurna kuća za poreske obveznike - razgovori sa građanima u centru Beograda na nekoliko lokacija

18:00

Tribina "Mladi i tržište" - otvorena tribina u velikoj sali Doma omladine. Razgovor sa zanimljivim sagovornicima o načinu na koji mladi danas gledaju na ekonomiju. Šta u školama učimo i kakvu sliku o ekonomiji dobijamo iz medija? Koja je tu uloga obrazovanja i civilnog društva?

Učesnici:

Vladimir Pavićević, docent na Fakultetu političkih nauka. Vladimir je više godina angažovan u različitim društvenim inicijativama, a poznat je pre svega kao veliki zagovornik političkih i ekonomksih reformi u Srbiji.

Goran Milovanović, kognitivni psiholog i asistent na Fakultetu za medije i komunikaciju. Gorana posebno interesuje problem ljudske racionalnosti, globalizacija i društvene posledice razvoja interneta.

Aleksandar Novaković, filozof sa Instituta za političke studije i urednik liberalnog internet magazina "Katalaksija"

Duško Krsmanović, European Doctorate in Law and Economics, Univerzitet u Bolonji i član Društva Lobista Srbije

Petar Čekerevac, direktor logistike Fiskalne koalicije. Petar radi kao izvršni menadžer Libertarijanskog kluba Libek i menadžer za planiranje i razvoj u Mreži za političku odgovornost.

Moderator: Denis Kolundžija, novosadski Dnevnik

11:00 - 14:00

Nastavak Sigurne kuće za poreske obveznike na više lokacija u Beogradu

18:00

Tribina "Odbrani novčanik" - druga i glavna otvorena tribina u velikoj sali Doma omladine. Na ovoj tribini razmotrićemo načine na koji građani svojim udruživanjem mogu dugoročno da vrše pritisak na vlasti po pitanju odgovornijeg upravljanja. Atraktivni gosti iz inostranstva ukazaće nam na svoja iskustva izgradnje građanskih fiskalnih koalicija.

Učesnici:

Mikuláš Dzurinda, bivši premijer i ministar spoljnih poslova Slovačke republike. Političar koga je Svetska banka proglasila za najboljeg reformatora tržišta u svetu. Kao jedan od najpoznatijih i najuspešnijih evropskih reformatora, Dzurinda će izneti svoja iskustva u pogledu ekonomskih reformi u svojoj zemlji i zašto je takva vrsta reformi značajna za prosperitet građana.

Matthew Elliott, bivši predsednik TaxPayers Alliance iz Londona. Opisan od strane BBC-a kao "jedan od najuticajnijih lobista u Vestminsteru", Elliott aktivno vodi razne kampanje koje za cilj imaju vršenje pritiska "odozdo" na donosioce odluka kako bi se smanjivali porezi i obuzdavala javna potrošnja.

Boris Begović, profesor Pravnog fakulteta i predsednik Centra za liberalno demokratske studije (CLDS) iz Beograda

Miloš Nikolić, politički direktor Fiskalne koalicije. Od samog osnivanja je predsednik Libertarijanskog Kluba Libek, organizacije koja se od 2008. godine bavi obrazovanjem i javnim zagovaranjem političkih i ekonomskih promena

Moderator: Suzana Trninić, novinarka B92

11:00 - 14:00

Nastavak Sigurne kuće za poreske obveznike na više lokacija u Beogradu

14:00

Tribina "Kočnice privrede" - treća otvorena tribina u velikoj sali Doma omladine sa temom koja svakodnevno pogađa sve građane. Zašto je i dalje nizak životni standard u Srbiji i kakve to veze ima sa porezima i regulacijom privrede? Tokom ove tribine razgovaraćemo sa različitim preduzetnicima koji će izneti svoje viđenje problema, kao i sa gostima koji se profesionalno bave temom poreza.

Učesnici:

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije

Ivana Rotim i Bogdan Đurić, TPA Horwath

Predstavnici Tržnice Beograd

Tomislav Momirović, generalni direktor Mona Hotel Management

Dušan Miljević, preduzetnik i osnivač izdavačke kuće Global book iz Novog Sada

Radiša Dumonić, preduzetnik Home Invest d.o.o.

Partneri NALED-a

Moderator: Pavle Mihajlović, ekonomski analitičar

12:00

Marš poreskih obveznika - od SKC-a, Masarikovom do Ministarstva finansija. prvi put u Srbiji poreski obveznici javnom šetnjom skreću pažnju javnosti da ne žele da se kriza koristi kao izgovor za napad na njihov novčanik.